Figaro'nun Düğünü - 2010


Opera
Figaro'nun Düğünü - Wolfgang Amadeus Mozart
Kadıköy Süreyya Operası
27.11.2010 Cumartesi, 16:00
30.11.2010 Salı, 20:00



“Figaro'nun Düğünü”

Figaro'nun Düğünü: İtalyanca ismiyle Le nozze di Figaro, ossia la folle giornata 

(Çeviri: Figaro'nun Düğünü veya Delilik Günü)

K. 492 katalog sayılı bir Opera Buffa (Komik Opera)






1786'da Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş; librettosu Lorenzo Da Ponte tarafından hazırlanmıştır ve bir sahne piyesi olan 1784de Pierre Beaumarchais tarafından Fransızca olarak yazılmış olan La folle journee ou le Mariage de Figaro (Bir Delilik Günü veya Figaro'nun Düğünü) eserden adapte edilmiştir.
Mozart'ın bu opera eseri Viyana'da ilk oynandığında oldukça başarılıyken, Viyana'da bu operaya kaynak olan Beaumarchais'nin yazdığı tiyatro eseri Fransız Devrimi'nden 10 yıl önce aristokratlarla alay ettiği için zararlı yayın olarak görülmüş ve sahnede oynanması yasaklanmıştı. Mozart'ın bu operasının uvertürü özellikle ünlüdür ve çok kere tek başına orkestra eseri olarak konserlerde icra edilmektedir. Buna bir neden uvertürde bulunan müziksel parçaların (Kont'un aryasının ufak bir kısmı hariç) opera içinde bulunmamasındandır.


Konu Özeti


Figaronun Düğünü’nün olayları Sevil Berberi operasındaki olayları takip etmektedir ve devamıdır. Hikaye İspanya'da Almaviva Kontu'nun sarayında tek bir günde geçen olayları anlatır. Rosina şimdi Kontestir ve kocası Almaviva Kontu, uşağı Figaro'ya aşık olan ve onunla evlenmek isteyen Susanna'yı ayartmaya çaba göstermektedir. Kontun özel soylu genç hizmetkarı Cherubino da Kontun karısı Kontes Rozinaya ilgi göstermektedir. Kont bunu hissedince Cherubino'yu bertaraf etmek için onun kendi askerî alayında bir subay olması için destek olur.












Figaro, Susanna ve Kontes birlikte bir entrika hazırlayarak Kontu utandırmaya ve karısına ihanet etmek isteğini açığa çıkarmaya karar verirler. Bu sırada Figaro, Bartolo ve Marcellina ile bir uyuşmazlığa girer ve bu onların öz oğlu olduğu gerçeğini öğrenmesi ile sonuç bulur. Geceleyin herkes kendilerini Sarayın bahçesinde bulur ve bir seri komik olarak hüviyet karışıklıkları sonucu Kont kendinden utandırılır ama Kontes tarafından af edilir.



Eserin Gala Temsilleri



Figaro'nun Düğünü'nün prömiyeri Viyana'da 1 Mayıs 1786da Burgtheater'da yapılmıştır. İlk iki oynanışında orkestra şefliğini, o zamanın modasına uygun olarak klavyeli enstrümanda, Mozart şahsen yapmıştır. Bundan sonra opera aynı sezonda 6 defa daha oynanmış bunlarda orkestra Franz Weigl tarafından yönetilmiştir. Bu operanın bu tiyatroda arka arkaya dokuz defa oynanışı zamanına göre bu çok büyük bir başarı sayılmaktaydı. Prömiyer gala gecesi seyirciler beş aryayı devamlı alkışla tekrar (ankor) ettirmişler ve 8 Mayıs'taki oynanışta yedi arya seyirci isteği üzerine tekrar (ankor) edilmiştir. Burgheater'inda genel idarecisi olan İmparator II. Josef bir emir vererek üçüncü oynayıştan itibaren tekrarlamaların birden fazla olmamasını istemiş ve bunun için özel yaftalar hazırlanıp opera ilanı üstüne yapıştırılmıştır. Zamanın Viyana gazeteleri de bu eseri çok övmüşlerdir.




Bu opera Aralık 1786'da Pasquale Bondini kumpanyası tarafından Prag'daki galası yapılmış ve bu çok büyük bir sansasyon yaratmıştır. Mozart Prag'a gitmiş 17 Ocak'ta operayı dinlemiş' 22 Ocakta ise orkestra şefliği görevini yapmıştır. Figaro'nun Düğünü'nün Prag prodüksiyonunun bu başarısı neden ile Prag'daki kumpanya yeni bir Mozart/Da Ponti operası (Don Giovanni) ısmarlamış ve bu operanın 1787'de Prag'da prömiyeri yapılmıştır.

Küçük bir tavsiye; Daha fazla bilgi edinebilmek için Aydın Büke'nin "İki Dahi Üç Opera" adlı kitabını okuyabilirsiniz.








Yorumlar